Kinderschoenen kopen: Laat je adviseren!


DOOR Ineke van Gerwen OP 03-04-2018 11:55 JONGENSSCHOENEN MEISJESSCHOENEN

Het Najaar is begonnen. Het wordt al weer kouder en de dagen worden korter. Tijd voor winterschoenen dus.
Laat je daarbij altijd goed informeren en adviseren, want uit onderzoek blijkt dat 65% van de kinderen de verkeerde maat schoenen draagt.

Veelal dragen kinderen schoenen die te klein zijn; zo’n 47% van de kids heeft schoenen aan die een maat te klein zijn en 18% draagt schoenen die zelfs 2 maten te klein zijn!! We hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat dit slecht is voor de ontwikkeling en groei van de voet. Het kan zelfs leiden tot misvormde voetjes.

Het is dus uitermate belangrijk dat kindervoetjes het juiste schoeisel dragen. Het schoentje mag niet te strak zitten en er moet voldoende ruimte zijn voor groei en voor de afwikkeling van de voet. Aan de andere kant moeten ze ook weer niet te groot zijn. Best lastig dus.

Voor veel ouders is het dan ook moeilijk om zelf het juiste schoentje te kiezen voor hun kleine spruit. Vooral voor de allerkleinsten, die nog niet kunnen aangeven of iets lekker zit of niet, is dat lastig. Deze voetjes zijn ook moeilijk te meten; ze zijn nog niet gewend om gewicht te dragen en zijn dus nog niet belast geweest. Als kindjes gaan lopen worden de voetjes wel belast, en dan hebben ze pas de “werkelijke” grootte.

Iedere ontwikkelingsfase stelt andere eisen aan een schoen. Gaat je kleintje staan en zet het voorzichtig wat stapjes; dan is het belangrijk een lekker flexibel en zacht schoentje te laten dragen. Vanaf het moment dat je kindje het lopen onder de knie heeft, is het belangrijk om een steviger schoentje te kiezen met een flexibele zool waarbij de voet goed afgewikkeld kan worden. Maar het komt soms ook voor dat kinderen beter lopen met een stevigere zool. Het is dus belangrijk om je goed te laten adviseren.

Een paar tips:

  • Kinderschoenen moeten een goede pasvorm en demping hebben, en flexibel en ondersteunend zijn voor de voet.
  • Laat maandelijks de voetjes meten. Kinderen geven vaak zelf niet aan als een schoen te klein of te smal wordt.
  • Ga niet af op de maat. Bij ieder model en merk kan een maat heel anders uitvallen.

Veel om rekening mee te houden dus. Bij Verest Schoenen hebben we een grote collectie kinderschoenen die aan alle eisen voldoen. Daarnaast staat ons team van geschoolde en ervaren medewerkers altijd voor je klaar en ze helpen je heel graag met het maken van de juiste keuze. Ze maken daarbij gebruik van up to date meetapparatuur, waarmee lengte en breedte van de voet gemeten kan worden.

Ook als je vragen hebt of als je de voetjes van je kind even tussentijds wilt laten meten: aarzel niet en loop gewoon even binnen!